در سالهای اخیر و بویژه پس از پاندمی کرونا، کلمه “مجازی” زیاد به گوشتان می خورد: جلسه مجازی، سمینار مجازی، آموزش مجازی، دوره مجازی، کلاس مجازی…. همینطور نرم افزارهای مختلفی در این رابطه سر و کله شان پیدا شده که قبلاً با اینکه وجود داشته اند ولی اثری ازشان نبود.
انگار دیگر باید پذیرفت همه چیز در گوشی جمع شده است. ولی آیا قبل از آن، با آموزش مجازی آشنایی داشته اید؟
همه ما ناخواسته با شکل سنتی آموزش یعنی “کلاس حضوری” راحت تریم و حتی از نظر روانی به آن وابسته ایم. به نظرمان کلاس یعنی حضوری؛ کلاس مجازی بازده ندارد.
در کل اگر دلیلش را هم ندانیم ولی مراجعه حضوری و کلاس حضوری بیشتر بهمان می چسبد. اگر شرکتی کارمان را غیرحضوری و از طریق سامانه یا نرم افزارهای پیام رسان و حتی تلفن راه بیندازد، احساس می کنیم قرار است کار بی کیفیت به دستمان برسد یا کلاه سرمان برود. حتی خیلی هایمان باید کالا را لمس کنیم بعد بخریم.
حتی در مورد کتاب خواندن هم عادتهای گذشته ما را رها نمی کند. کتاب چاپی را به کتاب الکترونیک ترجیح می دهیم با اینکه گران تر در می آید و برای خریدش باید چند ساعت وقت بگذاریم.
فارغ از دلایل، بیایید تاریخچه آموزش مجازی را مرور کنیم:
در سال 1800 برخی دانشگاهها و موسسات واجد شرایط، آموزش از راه دور را از طریق نامه نگاری بین دانشجویان و اساتید آغاز کردند و اولین دوره آموزش رسمی که جزوات خلاصه شده را از طریق پست ارسال می کرد در سال 1840 در آمریکا برگزار شد. این دوره برای کسانی بود که در ایالتهای مختلف ساکن بودند. مجوز اولین رادیوی آموزشی در سال 1921 صادر شد. استفاده از مالتی مدیا از سال 1960 در انگلستان و آمریکا و ارسال از طریق پست مرسوم شد. با ظهور اینترنت اولین دروس دوره کارشناسی در رشته مهندسی در سال 1984 توسط دانشگاه فونیکس ارائه گردید. با همه گیر شدن اینترنت، فایل ها به جای لوح فشرده در سایت های دانشگاهها و موسسات قرار گرفت و قابل دانلود گردید و امروزه آموزش بصورت برخط (Online) جای آموزش آفلاین را البته در کشورهای دارای اینترنت پرسرعت گرفته است؛ بطوریکه استاد و دانشجویان بصورت همزمان در یک اتاق (Room) مجازی حضور دارند.
آموزش مجازی در ایران بصورت حرفه ای تا قبل از پاندمی کرونا وجود نداشت. دلیلی این امر سرعت و عدم دسترسی همگان به اینترنت بدون قطعی بود. در دوره کرونا با اینکه تغییر در کیفیت اینترنت صورت نگرفت ولی بالاجبار بویژه کلاس های دانش آموزان متأثر از شرایط موجود بصورت مجازی برگزار گردید. مسلماً همه آنها آنلاین نبود و گروه هایی در شبکه های مجازی به عنوان گروه های کمکی تشکیل شد تا نقش پشتیبان را داشته باشند.
یکی از دلایل دیگر که آموزش مجازی همچنان به کندی پیش می رود، فرهنگ اجبار و حضور و غیاب می باشد. عجیب است که خیلی از ماها معتقدیم اگر زور بالا سرمان نباشد نمی توانیم یکجا بنشینیم و در یک کلاس مجازی شرکت کنیم. حتی یک فیلم آموزشی هم نمی بینیم.
پس از این مقدمه خوب است تا مزایا و معایب آموزش مجازی را بررسی کنیم تا حرفه ای تر به قضیه نگاه کرده باشیم.
معایب
راندمان پایین تر: به دلیل نبود تماس چشمی با استاد و عدم استفاده از نظر سایر شرکت کنندگان و سوالات آنها، راندمان این نوع آموزش از کلاس حضوری پایین تر است.
مشکل رفع اشکال: اکثر کلاس های آنلاین فرصت رفع اشکال ندارند و همچنین نمی شود باهم و یا با استاد مطلبی را روی کاغذ بررسی کرد. وقت گیر بودن تایپ سوال و سختی رساندن منظور واقعی، از مشکلات دوره های مجازی است.
************************************************
آیا می دانید دوره های مرکز دانش عطران یک ماه فرصت رفع اشکال دارند؟
************************************************
نبود حال و هوای کلاس: همه ما دوست داریم یادگیری بهانه ای بهمان بدهد تا به یاد دوران دانشگاه سر یک کلاس حاضر شویم و حال و هوایمان عوض شود و دوستان جدیدی پیدا کنیم. آموزش مجازی این فرصت را از ما می گیرد.
مزایا
ارزانتر: دوره های مجازی به دلیل نداشتن هزینه های حضور استاد و اجاره کلاس و پذیرایی و … ارزانتر تمام می شوند. (معمولاً 50%)
همچنین هزینه رفت و آمد به کلاس و اسکان (اگر در شهرها و روستاهای دیگر ساکن هستید) نخواهید پرداخت.
************************************************
قیمت دوره های مجازی مرکز دانش عطران 35 % دوره های حضوری
************************************************
وقت کمتر: به دلیل نبود رفت و آمد، زمان کمتری برای حضور در کلاس از شما گرفته می شود.
انعطاف در تایم شروع کلاس: دوره های مجازی آفلاین که مطالب را در سایت بارگزاری کرده اند الزام به حضور دانشجو رأس ساعت خاصی ندارند. یعنی هر وقت توانستید مطالب را دریافت می کنید و مطالعه می کنید.
حتی اگر یکسره نمی توانید وقت بگذارید مهم نیست؛ هر وقت توانستید ادامه می دهید.
همیشه در دسترس بودن مطالب: در دوره های حضوری هرچه را یادداشت کردید خواهید داشت ولی مطالب دیگر رفته رفته فراموش خواهند شد؛ ولی مطالب دوره های مجازی بویژه آفلاین همیشه برای رجوع مجدد و مرور در دسترس اند.
************************************************
دوره های مرکز دانش عطران شامل فیلم آخرین دوره حضوری بهمراه جزوات، فایل ها، نرم افزارهای مورد نیاز
************************************************
امکان رفع اشکال در برخی دوره های مجازی: بسته به دوره و امکاناتی که برگزار کننده فراهم آورده، برخی دوره ها امکان رفع اشکال آنلاین و آفلاین دارند.
تا اینجا مزایا و معایب عمده دوره های مجازی نسبت به حضوری را بررسی کردیم. حال تصمیم با شماست تا باتوجه به شرایط خودتان یکی از دو روش را انتخاب کنید.
اگر تصمیم خود را گرفته اید و می خواهید امتحان کنید، لیست دوره های مجازی ما را ببینید: (بر روی لینک زیر کلیک کنید)
لیست دوره های مجازی امتیازدار “مرکز دانش عطران”
نویسنده: آنیتا صادق لو
کتابهای مرتبط با کسب و کار اینترنتی